Je bekijkt nu E-mailmarketing, hoe begin je daarmee?
  • Save

E-mailmarketing, hoe begin je daarmee?

E-mailmarketing… is dat echt nodig of kan je er ook zonder? En waarom dan wel of waarom niet?

Je kan een mailsysteem gebruiken om meer conversie en omzet te realiseren. Of ook om je bereik groter te maken en meer bezoekers naar je blog of website te brengen.

Het lijkt er soms op dat mensen die grote hoeveelheid mails in hun mailbox helemaal beu zijn.

Toch blijkt e-mailmarketing nog altijd super waardevol te zijn. Tenminste als je het goed weet te gebruiken…

Maar hoe begin je daar dan mee? Hoe kan je starten met e-mailmarketing en wat heb je er allemaal voor nodig? In dit artikel vind je alvast een opsomming van de eerste stappen die je moet zetten.

Wat is er allemaal nodig om te starten met e-mailmarketing?

1 – Een ESP (Email Service Provider) kiezen

Er zijn tegenwoordig enorm veel aanbieders van e-mailmarketing software. De juiste aanbieder kiezen voor je e-mailmarketing is dan ook niet zo eenvoudig. Zeker niet als je er nog helemaal geen ervaring mee hebt, dan is het wat lastiger inschatten wat je nodig zal hebben qua mogelijkheden en opties. Gelukkig zijn er online ook heel wat reviews te vinden over de verschillende diensten. En de meeste services kan je ook eerst een korte periode gratis uittesten.
Op deze pagina ‘Tips & Tools‘ vind je (naast heel wat andere tips) meer info over de mailservice die ik momenteel gebruik en ook linkjes naar enkele andere diensten die ik eerder gebruikt of getest heb.

2 – Een lijst waar je mailadressen verzameld worden

Als je je EmailServiceProvider gekozen hebt en een account aangemaakt, is het aanmaken van een ‘lijst’ de volgende stap.

Best kan je beginnen met gewoon één algemene lijst die aansluit bij jouw blog. Later kan je het dan nog verder indelen of opsplitsen.

  • Let op de wetgeving
    Je mag niet zomaar iedereen aan je mailinglijst toevoegen of mails gaan sturen. Om een nieuwsbrief te mogen sturen moet je bijvoorbeeld expliciet toestemming hebben (de zogeheten opt-in), en je moet ook kunnen bewijzen dat je die toestemming verkregen hebt.
    Je mag je klanten (die ooit al iets bij je kochten) wel nieuwsbrieven sturen over soortgelijke producten en diensten, mits je dit aangegeven hebt op het moment dat de klant zijn e-mailadres afgegeven heeft tijdens de aankoop.
    Ook moet je altijd de mogelijkheid bieden om met een eenvoudige klik weer af te kunnen melden.

3 – Een opt-in formulier

Bij je ESP maak je een opt-in form aan… of een inschrijf-formulier, waar mensen hun naam en e-mailadres kunnen achterlaten. Zodat deze gegevens vervolgens op jouw mailinglijst terecht komen.

Vervolgens integreer je dat formulier in jouw website. Daar bestaan heel wat plugins voor als je een WordPress website hebt.

4 – Een weggever

Om meer mensen aan te moedigen om zich voor je mailinglijst aan te melden, kan het interessant zijn om ze als dank voor het aanmelden een gratis weggever aan te bieden. (een lead-magnet)

Vaak is dit een gratis e-book of video. Maar als je bijvoorbeeld fysieke producten verkoopt, zou dat ook een kortingscode kunnen zijn. Of een pdf met stappenplan of checklist. Of wat je zelf maar kan verzinnen dat aansluit bij jouw blog of business.

5 – Welkom mail

In je mailservice programma maak je dan ook nog een ‘welkoms-e-mail’ aan. De eerste mail die nieuwe aanmeldingen van jou zullen ontvangen.

Zorg ervoor dat dit een tof mailtje is, waardoor mensen zicht meteen echt welkom voelen 🙂 uiteraard… Je kan ze verder ook nog vertellen wat ze vervolgens van jou kunnen verwachten, hoe vaak ze mail zullen krijgen, enz.

En vergeet ook niet om hier je weggever aan toe te voegen (of een link ernaartoe) als je deze aangeboden had.

Hoe kan je je e-mailmarketing van het begin goed aanpakken?

6 – Contact maken met ‘je mailinglijst’ – personaliseren

Door de contacten uit je mailinglijst persoonlijk aan te spreken, trek je meer hun aandacht en voelen ze zich meer aangesproken. Bijvoorbeeld als onderwerp-regel  “Hé Roeland, heb je deze nieuwe video al gezien?”

De naam van je abonnees kan je gemakkelijk in je mail invoegen via een code. Hoe precies vind je wel terug in de richtlijnen van je mailingsysteem.

Verder kan je een mail (of nieuwsbrief) ook persoonlijker maken door op een vlotte natuurlijke manier te schrijven. Gebruik eerder spreektaal dan formele taal. Of vertel tussendoor ook eens iets persoonlijks over jezelf.

Als je wat verder gevorderd bent, kan je je mails nog meer personaliseren door ze af te stemmen op de info die je over je abonnees verzamelt. Bijvoorbeeld welke pagina’s van je website ze bezochten, op welke linkjes ze in eerdere mails geklikt hebben, welke producten ze al bij je gekocht hebben, enz.

7 – Veel info delen en waarde bieden

Een fout die veel marketeers maken, is dat ze enkel mails versturen om te proberen dingen te verkopen.

Het is echter enorm belangrijk om je abonnees veel info te bezorgen en waarde te leveren, tips waar ze echt iets aan hebben. Zorg ervoor dat ze nieuwsgierig en blij zijn als ze zien dat er een mailtje van jou in hun inbox zit.

Je zou bijvoorbeeld ook dingen kunnen delen die je niet op je blog of social media deelt, maar enkel met je maillijst. Bijvoorbeeld een blik achter de schermen, een preview van een nieuw product, foto’s van jou aan het werk of op uitstap of tijdens een cursus, enz.

Wat ook goed werkt om je abonnees actief te houden en te betrekken, is om ze vragen te stellen. Of om ze letterlijk te vragen om jou hun ervaring toe te sturen, of een actie te doen (reactie op blogbericht bijvoorbeeld).

8 – Segmenteren en opdelen

Als je wat meer adressen op je mailinglijst krijgt, wordt het steeds belangrijker om je lijst op te delen in segmenten of groepen. Want het is vaak onzin om iedereen zomaar dezelfde e-mails te sturen.

Een trouwe klant of bezoeker is in andere info geïnteresseerd, dan iemand die nog maar één keer op jouw website of blog geweest is. En zo kan je nog heel wat meer opsplitsten en inspelen op de noden en interesses van jouw abonnees.

9 – Automatiseren & funnels instellen

Bij je email service provider kan je een automatisatie instellen. Je zet dan alvast een aantal mails standaard klaar die je nieuwe abonnees telkens automatisch met tussenpozen (van enkele dagen meestal) krijgen nadat ze zich aangemeld hebben.

Als je al wat meer geoefend bent, kan je zulke automatisaties ook instellen op andere momenten. Bijvoorbeeld dat iedereen die op een bepaalde link geklikt heeft een reeks e-mails van je krijgt. Of iedereen die een bepaalde pagina van je website bezocht heeft, of een bepaald product gekocht heeft, of…

10 – Testen & aanpassen

Als je al even met e-mailmarketing bezig bent, is het belangrijk om te gaan testen wat werkt en wat niet. En dat je op basis daarvan constant aanpassingen gaat doen aan je mails en aan je automatisatie-proces.

.

Last Updated on 14-08-2019 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.