Je bekijkt nu Meer website bezoekers krijgen – 12 tips
  • Save

Meer website bezoekers krijgen – 12 tips

Meer website bezoekers op je blog of website krijgen… een bekommernis van heel wat beginnende bloggers en website eigenaren. Want zonder bezoekers heeft een website niet veel nut. Je schrijft niet enkel voor jezelf immers, je wil dat andere mensen langskomen om hetgeen er op je website of blog geschreven staat te komen lezen. En liefst nog wel zoveel mogelijk.

Je kan op heel wat manieren bezoekers op je website krijgen, o.a. door:

  • te schrijven waar mensen naar op zoek zijn (goede keywords gebruiken)
  • goede teksten te schrijven (SEO dus)
  • de link van je blog of website te delen op social media
  • te vragen aan familie en vrienden om je link te delen
  • advertenties te plaaten die naar je website leiden
  • voor veel goede en nuttige info te zorgen (waardevolle content toevoegen)
  • actief deelnemen in facebook groepen en op forums
  • je link delen als gastblogger op de website van anderen
  • user experience en user metrics van je website te verbeteren (snelheid, bounce, tijd, …)
  • relevante backlinks en referrals te verzamelen
  • e-mailmarketing te leren gebruiken
  • media-aandacht op te zoeken

Hoe krijg ik bezoekers op mijn website?

Van het moment dat je nieuwe website klaar is en je ze online gezet hebt, is je volgende item op de to-do lijst waarschijnlijk ‘bezoekers op je website krijgen’. Maar hoe doe je dat? Via welke weg kan je bezoekers krijgen op een nieuwe website?

Vaak lees je dat mensen hun nieuwe website pas online willen zetten als ze helemaal klaar is en als ze er zelf helemaal tevreden mee zijn. Want ze willen niet dat bezoekers hun half klare website zullen zien.

Maar eigenlijk maakt dat helemaal niks uit dat je website er nog niet optimaal uitziet of zelfs nog niet klaar is. Of dat er nog maar weinig inhoud op staat. Want zolang jij zelf je link niet gaat delen, zullen er in de beginperiode zo goed als geen bezoekers op je website terecht komen.

Volgens mij kan je je nieuwe site of blog dus best zo snel mogelijk online zetten. Vanaf het moment dat de basis ervan in orde is, mag ze online. Dan kan Google ook alvast eens langskomen om je nieuwe website te ontdekken. Hoe eerder dat gebeurt, hoe liever.

Wat kan je in het begin doen om toch ervoor te zorgen dat er bezoekers naar je website komen?

Want als je website er eenmaal is, wil je niet eerst nog maanden zitten wachten tot er eens wat meer bezoekers gaan langskomen. Dan gaat de motivatie om verder te werken en content te blijven schrijven vaak snel verloren gaan.

1 – Schrijven waar mensen naar op zoek zijn – goede zoekwoorden

Als je bezoekers op je website wil krijgen, kan je maar beter ervoor zorgen dat je content schrijft waar mensen effectief naar op zoek zijn.

2 – SEO – goede teksten schrijven, geoptimaliseerd voor zoekmachines

Dit gaat niet direct veel effect hebben, het duurt even voor Google een nieuwe website oppikt en goed gaat tonen in de zoekresultaten.

Maar toch is het belangrijk om dit al van in het begin goed te doen. Je zal daar later (na enkele maanden) het effect van zien.

3 – Een link naar je website of blog delen op social media

Je kan een link naar je nieuwe website of blog toevoegen in je profiel op de verschillende social media kanalen waar je al actief bent.

Er is keuze genoeg: Pinterest, LinkedIn, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, …

Maar je kan ook telkens als je een nieuw blogbericht schrijft of een niet artikel op je website zet, daarvan een linkje posten op deze social media kanalen. Best op de kanalen waar ook de mensen actief zijn die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in wat je geschreven hebt.

Voor heel veel websites zijn Pinterest en YouTube de beste keuzes om bezoekers aan te trekken. Voor zakelijke niches kan LinkedIn ook wel interessant zijn.

4 – Vragen aan je netwerk om je link te delen

Je kan aan je familie en/of vrienden vragen of ze de link naar jouw website of blog willen delen of promoten. Velen zullen dat met plezier doen en alle beetjes helpen in het begin.

Verder kan je ook een link naar je website onderaan toevoegen in de mails die je verstuurt. Of op je visitekaartjes laten drukken.

5 – Website bezoekers aantrekken via advertenties

Je kan ook online advertenties gebruiken om bezoekers naar je website te leiden. Dat kan bijvoorbeeld via Google Ads, of via Facebook of andere social media kanalen.

Dan kan je wel best al wat kennis van adverteren hebben of iemand inschakelen die je erbij kan helpen. Want als je zomaar wat gaat doen, kan dit je ook snel veel geld kosten zonder dat het je echt veel oplevert.

Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?

Ook als je website al een tijdje bestaat en best al wat content erop heeft staan, is het aantrekken van meer bezoekers naar je website nog een belangrijk onderdeel van je taken.

Want aan enkele bezoekers per dag heb je niet veel, uiteindelijk wil je toch het grote publiek gaan bereiken.

Stilaan kan je dan ook andere strategieën gaan toepassen om steeds meer bezoekers op je website te krijgen.

6 – Waardevolle content blijven toevoegen

Ook als je website al wat gevuld geraakt is, blijft het nog ontzettend belangrijk om verder te werken aan goede content, goede SEO, de juiste keywords vinden en gebruiken, enz.

7 – Actief zijn op forums en in Facebook groepen

Er bestaan echt heel veel Facebook groepen over alle mogelijke onderwerpen. Probeer er enkele te vinden die aansluiten bij jouw niche, die goed actief zijn, die genoeg leden hebben, enz.

Het is dan niet de bedoeling om daar te gaan spammen met links naar jouw website. Dat gaat meestal een omgekeerd effect hebben. En dat is in de meeste groepen ook niet toegestaan.

Wat je wel kan en moet doen is actief gaan deelnemen aan de gesprekken in deze groepen. Probeer mensen te helpen waar je kan, reageer op anderen, geef feedback, enz.

Als het gepast is, zou je sporadisch wel eens je link ergens kunnen posten (als dat toegelaten is toch). Maar als mensen zien dat je actief bent, anderen helpt, veel ergens van af weet, nuttige bijdragen levert, enz. dan gaan er altijd mensen zijn die eens in je profiel gaan kijken… en daar staat dan uiteraard een link naar je website of blog. Of wat promo voor jouw business.

8 – Gastbloggen op de website van anderen

Je kan naar mogelijkheden zoeken om op andere ‘verwante’ websites die al wat groter en bekender zijn een gastblog te schrijven.

Normaal gezien mag je dan sowieso jouw naam en een link naar je website bij dat gast-blogbericht vermelden. Soms kan je ook een linkje met een goede ankertekst erin verwerken, maar dat is niet altijd toegestaan.

Op deze manier gaan de vele bezoekers van die grotere website jouw blogbericht te lezen krijgen. Een aantal daarvan zullen vast ook nieuwsgierig zijn naar de persoon die dat geschreven heeft of naar jouw website en dus doorklikken om een kijkje te nemen.

9 – User experience en user metrics verbeteren

De gebruikservaring of user experience bepaalt mee of bezoekers jouw website gaan vertrouwen, graag bezoeken en er meer tijd doorbrengen.

Dit kan je verbeteren door een goed thema uit te kiezen, een overzichtelijk menu, duidelijk leesbare teksten ingedeeld in paragrafen en een site die visueel aangenaam is.

In het Google algoritme wordt ook rekening gehouden met deze user experience en de user metrics die daaruit afgeleid worden.

CTR (click-through rate):
Hoeveel mensen er doorklikken op jouw link in de zoekresultaten. Je kan de CTR verbeteren via je metatags door een goede titel en meta-description te schrijven die mensen nieuwsgierig maakt.

Bounce-rate:
Dit zijn al degenen die maar één pagina van je website bekijken, degene waarlangs ze op je site terecht gekomen zijn. Deze mensen klikken dan niet door naar andere blogberichten of pagina’s op je website, maar zijn direct weer terug weg. Je kan die eventueel verbeteren door goede interne links in je teksten te zetten. Of links naar gerelateerde content.

Time on site/page:
Dit is de tijd die bezoekers op je website blijven rondhangen. Ook hier kunnen goede internet links je helpen om dit te verbeteren. Deze time on site wordt immers pas gemeten vanaf het moment dat iemand ergens op je website geklikt heeft. Voor mensen die maar één blogbericht lezen, ook al is dat een lang blogbericht en spenderen ze dus best wat tijd op je webstie, wordt de tijd dus niet meegeteld.

10 – Relevante backlinks en referrals

Als andere websites een link plaatsen naar jouw website (of liefst rechtstreeks naar een blogbericht of artikel dat je geschreven hebt) dan is dat een goede aanbeveling in de ogen van Google. Zeker als die andere website relevant is voor de jouwe (in de zelfde of een aanverwante niche actief is) en ook als het een al wat grotere website is die een goede reputatie opgebouwd heeft bij Google.

Wat zijn referrals of doorverwijzingen?

Als je in Google Analytics gaat kijken, zie je dat ze je bezoekers indelen in drie soorten: organic (dat zijn degene die via de zoekresultaten van Google komen), direct (dat zijn mensen die je url intypen of deze bij hun favorieten gezet hadden bijvoorbeeld) en referral.

Referrals zijn degene die naar jouw website doorverwezen zijn via een link die op een andere website of op social media stond en waar mensen op geklikt hebben.

11 – E-mailmarketing toepassen

De meeste bezoekers op je website zijn mensen die er toevallig op terecht komen. Vaak doordat ze ofwel ergens op een link klikten ofwel omdat ze op zoek waren naar bepaalde info in Google.

Helaas zijn dit dan eenmalige bezoekers. Tenzij ze je link ergens opslaan of je gaan volgen op social media, waar ze dan vaker kunnen doorklikken naar je website als je er een nieuw blogbericht deelt.

Als je bezoekers kan overtuigen om hun mailadres achter te laten (vaak in ruil voor iets interessants wat je hen in ruil daarvoor aanbiedt), kan je ze achteraf nog opnieuw bereiken. Je kan dan bijvoorbeeld een mail naar je lijst sturen telkens je nieuwe blogberichten op je website gezet hebt. Of als je iets nieuws gaat doet of iets bijzonders aan te kondigen hebt.

12 – Media-aandacht opzoeken

Als jouw website kan vernoemd worden in een krantenartikel of tijdschrift, als je op tv kan komen in een interview of in een regionaal programma… dan zal dat je zeker ook extra website bezoekers gaan opleveren.

Hoeveel bezoekers heeft een website (gemiddeld)?

Dat is moeilijk te beantwoorden… want dat ligt echt heel erg uit elkaar en is van heel veel factoren afhankelijk. Hoelang bestaat de website al? Hoe is de reputatie bij Google? Hoeveel goede content staat erop? In welke niche zit de site? Zijn er veel referrals? Wordt de website actief gepromoot? enz. enz.

Een beginnende website zal de eerste maanden meestal nog niet zoveel bezoekers hebben. Als het je lukt om een 500-tal bezoekers per maand aan te trekken via Google, dan doe je het al redelijk goed.

Als je over een onderwerp schrijft dat geschikt is voor Pinterest kan je daar ook heel wat bezoekers vandaan halen op een paar maanden tijd. Pinterest is eigenlijk ook een soort van zoekmachine, het duurt ook een tijdje voor je Pins opgepikt worden en getoond worden in de zoekresultaten binnen Pinterest.

Hoeveel bezoekers heeft een website nodig om er (online) geld mee te verdienen?

Ook deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk ook aan op welke manier je geld wil gaan verdienen met je bezoekers.

Er zijn websites met weinig content en weinig bezoekers die toch heel veel geld ermee kunnen verdienen. Zij bieden dan gewoonlijk een specifiek product of dienst aan tegen een hogere prijs.

Met eigen producten (digitaal of fysiek) kan je al sneller geld gaan verdienen, ook al heb je nog niet heel veel bezoekers.

Als je online geld wil verdienen via affiliate marketing of via advertenties op je website, dan heb je al heel wat meer bezoekers nodig.
> Lees ook het blogbericht dat we eerder al schreven: ‘Hoe online geld verdienen – welk verdienmodel kiezen?

Vanaf 5.000 bezoekers per maand voor afflliate inkomsten en vanaf 10.000 bezoekers per maand voor advertenties kan je al wel een redelijke start maken.
> Zie ook: Online geld verdienen met advertenties op je website

Om het echt goed te doen en genoeg online inkomsten te genereren zal je toch zeker 50.000 (of meer) bezoekers per maand nodig hebben. Afhankelijk ook van je niche, want in sommige branches wordt er veel meer geld uitgegeven door adverteerders en aan affiliates.

Last Updated on 07-02-2021 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dank voor het artikel!
    Mijn vraag blijft altijd, hoe weet men dat Google bepaalde zaken wel of niet waardeert, het blijft volgens mij gissen.
    Als er wel zekerheden zijn waar zou men die dan kunnen vinden?

    Groet,
    Pieter

  2. Matthijs

    Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.