Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen een blog en een website?
  • Save

Wat is het verschil tussen een blog en een website?

Wat is een blog? Wat is een website? En wat is dan eigenlijk het verschil tussen een blog en een website?

Heb je je dat ook al wel eens afgevraagd…

Want soms is dat niet helemaal duidelijk. En mensen gebruiken de termen blog en website vaak nogal willekeurig door elkaar.

Verwarrend toch… zeker als beginnende blogger 🙂 want als je zegt dat je blogger bent… heb je dan vanzelf ook een blog? of toch een website met een blog?

Wat is een website?

Een website is een geheel van verschillende webpagina’s met gegevens, tekst, afbeeldingen, video’s, audio, pdf’s enz. die meestal allemaal over hetzelfde bedrijf of onderwerp gaan.

Bezoekers kunnen dan via internet (het world wide web) deze info opvragen en bekijken.

Op de website kan je op verschillende manieren, o.a. via een ‘menu’ doorklikken naar de verschillende onderdelen van de site.

Wat is een blog?

Het woord ‘blog’ is eigenlijk een afkorting  van de oorspronkelijke benaming weblog. Tegenwoordig wordt de term weblog niet meer gebruikt en heeft iedereen het gewoon over een blog.

Maar wat is een blog dan eigenlijk?

Een blog is een plek op internet (een soort website dus) die met een zekere regelmaat updates en nieuwe content krijgt. Dat kunnen geschreven teksten zijn, maar ook afbeeldingen, video’s, audio, pdf’s, enz.

De blogposts op een blog staan in omgekeerd chronologische volgorde (de recentste bovenaan dus) en waren oorspronkelijk een soort van (persoonlijk) dagboek van de schrijver.

Blogposts worden vaak ook berichten (blogberichten) of artikelen genoemd. Of men noemt ze soms ook blogs… ‘ik heb een nieuw blog geschreven’, waarmee men dan een nieuw stuk tekst op z’n blog bedoelt.

Blogs sporen meestal aan om interactief te zijn; er zijn mogelijkheden voorzien om reacties achter te laten onder de blogberichten en er zijn social media buttons waardoor je gemakkelijk de berichten kan delen met anderen.

Foto met tekst overlay: Wat is het verschil tussen een blog en een website? En welk gebruik je best voor jouw doel?
  • Save

Wat is dan het verschil tussen een blog en een website?

Een blog is altijd ook een website. Maar een website is/heeft niet altijd een blog.

Eigenlijk zou je een indeling als volgt kunnen maken als het over het verschil tussen een blog en een website gaat:

  • de website is (vooral) een blog; de blogberichten zijn in de meerderheid en het belangrijkst
  • de website heeft een blog; de informatieve pagina’s staan centraal, maar er is ook een blog geïntegreerd in de website
  • de website is gewoon een website; zonder blogberichten of blog

Klinkt logisch toch… of nog niet helemaal?

Toch nog een beetje verder in detail uitgeschreven wat de verschillen dan zoal zijn.

De website is (vooral) een blog

Hier draait het allemaal hoofdzakelijk rond het blog en de blogberichten. Het grootste deel van de website wordt ingenomen door het blog.

Er zijn wel ook nog andere pagina’s die andere info bevatten, gegevens die altijd hetzelfde blijven.

Soms worden de blogberichten al direct op de homepage getoond (of is de homepage het blogoverzicht), maar niet altijd. Deze website kan ook een statische homepage hebben, waar dan door gelinkt wordt naar het blog. Of naar verschillende onderdelen (of categorieën) van het blog.

Deze website – waar je nu een blogbericht op aan het lezen bent – Anbaco.be is hier een voorbeeld van 🙂 Het overgrote merendeel van de content bestaat uit blogberichten.

Ook de food & health site EcoBioLiving.eu is een voorbeeld van een website die een blog is.

EcoBioLiving Blog - afbeelding homepage
  • Save

In dit voorbeeld zie je dat de blogberichten geïntegreerd zijn in de homepage.

De website heeft een blog

Bij deze soort wordt het wat verwarrend…

Er is wel een blog met blogposts aanwezig op deze sites. Maar dat is niet de belangrijkste content.

Het blog wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe producten aan te kondigen in een webshop. Maar de website (webshop in dit geval) gaat vooral om de andere pagina’s met producten.

Of op een bedrijfswebsite wordt soms een blog bijgehouden met nieuwtjes, achtergrond info of een verslag van opendeurdag bijvoorbeeld.

Veel bedrijven gebruiken het blog ook om hun website van nieuwe content te voorzien om nieuwe bezoekers mee aan te trekken en om beter te scoren in Google.

De website is gewoon een website

Er zijn ook websites die alleen maar website zijn, zonder blog functie erbij.

Deze websites bestaan dan enkel uit statische pagina’s met al de informatie die ze aan hun bezoekers en klanten willen tonen.

Welke vorm van website gebruik je best voor jouw doel?

Bij die keuze kunnen verschillende aspecten meespelen. Wat verwacht jouw bezoeker? Waar is hij/zij naar op zoek? Hoeveel tijd kan of wil je aan je website spenderen? Hoe gemakkelijk is het voor jou om nieuwe content of info te bedenken en schrijven?

Maar één van de aspecten waar ik zéker ook rekening mee zou houden is Google SEO 🙂 want naast je bezoekers, wil je die toch zeker ook tevreden houden.

Eén van de factoren die Google gebruikt om te bepalen hoe hoog ze jouw website of blog zullen tonen in de rankings is: hoe vaak en hoe veel er verandert op jouw website, of er regelmatig nieuwe content online komt te staan.

Een website van bijvoorbeeld een immo kantoor zal vaak genoeg nieuwe content online kunnen zetten, zonder daarvoor een blog te gebruiken. En zo zijn er nog wel soorten bedrijven die al van zichzelf voortdurend nieuwe pagina’s kunnen vullen.

Maar in de meeste branches zal dat niet zo zijn. En als je dan enkel een website gebruikt, wordt dat eerder een ‘online visitekaartje’ waar weinig of niks aan verandert doorheen het jaar. Daar is Google niet zo’n fan van.

Voor de meeste mensen is het dus, zeker vanuit SEO standpunt, heel nuttig om een blog te hebben.

Dan rest je nog de keuze of je je blog als voornaamste content bron wil maken… of dat je veel vaststaande info te bieden hebt voor je bezoekers en klanten en het blog er als extra bij voegt.

 

Last Updated on 14-08-2019 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Bob Segers

    geachte, is een persoonlijke blog pagina hebben dan beter dan een Facebookpagina? Ik al jaren zeer actief bezig op Facebook maar ben niet meer tevreden met dit medium: reklame, spam, censuur, fake news en noem maar op.
    ik wil meer mezelf in de kijker zetten en alles delen met familie en zeer close friends

    1. Anbaco

      Zelf ben ik helemaal niet zo’n fan van Facebook. Ik gebruik Facebook vooral voor de groepen eigenlijk; op mijn profielpagina of bedrijfspagina doe ik heel weinig.

      Je bent daar helemaal afhankelijk van wat Facebook beslist en aanpast enzo. En als ze volgend jaar ofzo ermee stoppen, ben je alles kwijt.

      Een persoonlijk blog is helemaal van jezelf. Jij kan alles zelf beslissen, het is en blijft ook jouw eigendom.

      Om mensen er naartoe te leiden, zou je dan wel Facebook nog kunnen gebruiken en daar een linkje plaatsen telkens als je een nieuw blogbericht geschreven hebt. Dan blijf je ook de mensen bereiken die al al dit tijd gewend zijn aan jouw berichten op Facebook.

  2. Minggus Leatemia

    Beste, ik/wij hebben een bestaande blog maar willen overgaan op een website. Is het mogelijk om van de bestaande blog een website te maken.

    1. Anbaco

      Waar heb je je blog gemaakt, bij welk platform?

      Meestal kan je de inhoud wel exporteren en dan op de nieuwe website weer importeren, zodat je je teksten en afbeeldingen nog kan behouden.

  3. Sylwia

    Beste, waar kan je het beste een blog beginnen? Ik wil 2 producten verkopen als gewichtsconsulent maar ik heb daar geen verstand van hoe en waar je een blog aan kan maken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.